DNA byggs upp av baspar bestående av Adenin (A), Cytosin (C), Guanin (G) och Tymin (T). Det mänskliga genomet byggs upp av tre miljarder baspar som utgör våra ca 20 000 gener.
Skillnaden mellan människor är ofta väldigt liten. T.ex. så är det bara förändringen i ett enda baspar (ett T som bytts ut till ett C) i en enda gen som gör att östasiater har tjockare hårstrån.
På samma sätt är det förändring i ett enda baspar (ett G som bytts ut mot ett A) i en enda gen (SLC24A5) som gör att européer har fått sin ljusa hy.
Det är visserligen flera gener som samverkar för att avgöra en persons hudfärg och olika grupper av människor kan ha mängder av kombinationer av förändringar som ger deras unika hudfärg som naturligtvis också påverkas av miljön, och framförallt då exponering för solljus.
Mutationen från ett G till ett A i genen SLC24A5 verkar ha uppstått i mellanöstern för ca 8000 år sedan och sedan har personer med denna genotyp utvandrat både till europa men även återvänt till afrika vilket gör att det finns mörkhyade östafrikaner som har mutationen A istället för G i genen SLC24A5.